Jak długo ptak może fruwać?

Sójka to reprezentant rodziny krukowatych. Jest średnich rozmiarów ptakiem, który pomieszkuje w prawie całej Euroazji oraz pólnocno-zachodniej części  Afryki. Także na terenie Polski gatunek ten na pewno uznać można za rozpowszechniony. Sójkę uznaje się za jednego z najbardziej barwnych ptaków z rodziny krukowatych, które spotyka się na obszarze całej Europy.

Jego nietuzinkowe zestawienie czerwonobrązowego koloru ciała z przeplatającą się czernią i niebieskim kolorem na skrzydłach, powoduje, iż ptak ten jest wybitnie prosty do rozpoznania. Samiec i samica sójki mają to samo ubarwienie, a także bardzo zbliżone do siebie gabaryty. Piękne prążkowane pióra sojki szalenie często można zobaczyć w opadających liściach z drzew, ponieważ to właśnie w trakcie jesieni ptaki te się pierzą, tracąc swoje pióra.

Lot ptaków

Pióra sojki mogą powiedzieć bardzo {dużo|wiele o niej samej. Wystarczy zaledwie jedno pióro, aby doświadczony ornitolog, potrafił powiedzieć, w jakim wieku jest jego właściciel. Wszystko jest zasługą niebiesko-czarnych prążków, na podstawie których można określić wiek tych ptaków. Długość ciała sojki sięga co najwyżej 35 centymetrów. Rozpiętość skrzydeł tego ptaka mieści się natomiast w przedziale od 52 do 58 centymetrów. Czytaj dalej Jak długo ptak może fruwać?

Czy ptaki są ciężkie?

Pomimo, że pustułka nie osiąga żadnych wielkich rozmiarów, jakie są charakterystyczne dla wielu osobników z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który upodobała sobie obszary prawie całego kontynentu europejskiego, aż po wysokie Alpy i wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary. Swoim zasięgiem występowania ptak ten omija natomiast koło podbiegunowe, do którego klimatu, ptak ten nie jest właściwie przystosowany.

Zdecydowanie największą liczebność pustułki zwyczajnej można zauważyć się w takich krajach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania oraz Hiszpania. Pośród tych państw zdecydowany prym wiodą Niemcy, na terenie których występować może aż 60 tysięcy par. W aktualnych czasach nasz kraj nie zalicza się do ulubionych miejsc występowania tego gatunku. Mimo to, jest to w dalszym ciągu najliczniejszy sokół na obszarze całej Polski.

Waga ptaków

Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązową kolorystykę, która kontrastuje się z czarnymi plamami , a także pazurami. Spód ciała ma piękny, kremowy kolor, który jest w typowy sposób- bardzo gęsto, nakrapiany. Zarówno u samca jak i samicy zauważyć można długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy występuje dodatkowo w towarzystwie wąskich, ciemnych prążków. Skrzydła pustułki zalicza się do wąskich oraz długich, o końcach , które przypominają kształtem ostry sierp. Czytaj dalej Czy ptaki są ciężkie?

Średnia wielkość ptaka

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest dzisiaj chyba najpowszechniejszym gatunkiem mieszkającym na terenie Polski. Jest on mylony bardzo często w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi mieszkających aktualnie na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, aktualnie coraz częściej spotkać można go również w krajobrazie rolniczym lub też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi.

Ptaki wielkość

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten ma taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie można nie napomknąć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest intensywnie czarny. Czytaj dalej Średnia wielkość ptaka