Średnia wielkość ptaka

Gołąb grzywacz jest średniej wielkości gatunkiem ptaka, który jest dzisiaj chyba najpowszechniejszym gatunkiem mieszkającym na terenie Polski. Jest on mylony bardzo często w gołębiem miejskim, jednak większych rozmiarów ogon, wydatniejszy pierś i mniejsza głowa to te kluczowe cechy, które umożliwiają rozróżnienie tych gatunków. Jest to ptak wędrowny, który jest przedstawicielem szerokiej rodziny gołębiowatych.

Z wszystkich gołębi mieszkających aktualnie na obszarze naszego kraju, to dokładnie gołąb grzywacz może pochwalić się największymi rozmiarami. Pomimo, iż naturalnym środowiskiem występowania tego ptaka są prześwietlone lasy liściaste i mieszane, aktualnie coraz częściej spotkać można go również w krajobrazie rolniczym lub też najzwyczajniej w świecie w mieście. Upierzenie gołębia grzywacza jest ciemno-popielate z niebieską poświatą i metalicznie zielonymi elementami na szyi.

Ptaki wielkość

Szyję gołębia grzywacza przedzielają ponadto dwie typowe białe plamy, od których to gatunek ten ma taką, a nie inną nazwę. Białe są również brzegi ciemnostalowych skrzydeł. Inaczej jest w przypadku gardła oraz piersi gołębia grzywacza, które pokryte są charakterystycznym jasnordzawym nalotem. Kolejną cechą gołębia grzywacza jest jasnożółte oko, którego źrenica jest asymetryczna. Nie można nie napomknąć także o szarym od spodzie ogona, którego wierzch przechodzi w ciemniejszy kolor, natomiast koniec jest intensywnie czarny.

U gołębia grzywacza mamy do czynienia z tak zwanym dymorfizmem płciowym, bowiem samca i samicę różni odmienna morfologia. Upierzenie samicy ma mniej intensywne ubarwienie , a także słabszą poświatę pokrywającą szyję i pierś. W dodatku warto wspomnieć, że młode gatunki gołębia grzywacza nie mają  na szyi charakterystycznym białych plam, a także metalicznie zielonej powłoki na skrzydłach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *